Logo PROBLEMS
OF MODERN
ECONOMICS
Start Page
News
Information About the Journal
About the Editor-in-chief
Advertising
Contacts
EURASIAN INTERNATIONAL SCIENTIFIC-ANALYTICAL EDITION Russian
Thematic profile of the Journal
The latest
Issue
Announcement
Issues List
Find
Editorial Council
Editorial Board
Magazine Representatives
Article Submission Guidelines
PROBLEMS OF MODERN ECONOMICS, N 1 (69), 2019
ECONOMICS AND MANAGEMENT IN THE SPHERE OF SERVICES
Lopatin S. A.
Chair of Hotel and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics MD, Professor;
Shirokozhukhov V. V.
Assistant Professor, Chair of Hotel and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics, PhD (Engineering)

Students’ food preferences as a problem of healthy eating (Russia, St. Petersburg)
The article focuses on food intake and preferences among the students of St. Petersburg State University of Economics and distinguishes a dependency between their food-related behavior and the knowledge of healthy eating principles. Data received in the course of research show that that consumption of sufficient amount of healthy products depends on students knowledge of them. The article provides recommendations of how to increase the economic affordability of food and to stimulate demand; in particular, the authors emphasize the necessity of enriching bread and milk with micronutrients, which measure should be adopted on the legal level
Key words: students’ healthy eating, eating behavior, proportion of expenses for food in various countries, enriching of products with micronutrients
Pages: 184 - 185



Литература
1, Бородин К.Г. Экономическая доступность продовольствия: факторы и методы оценки // Экономический журнал ВШЭ. — 2018. — Т. 22. — No 4. С. 563–582.
2 За три года эмбарго продукты подорожали в полтора раза // Независимая газета. — 2017, 7 августа.
3. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации. Указ Президента Российской Федерации о т 30.01.2010 г. No 120 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации» // Российская газета. — 2010. Федеральный выпуск № 5100 (21). — 03.02.2010 г. (https://rg.ru/2010/02/03/prod-dok.html).
4. Воблая И., Проненко Г. Сравнительная характеристика потребительской корзины в России и странах Европы // Научно-методический электронный журнал «Концепт». — Т. 13. — С. 2581–2585. (http://e-koncept.ru/2015/85517.htm)
5. Lipton M. Poverty, Undernutrition, and Hunger // World Bank Staff Working Paper. No 597. Washington, D.C.: World Bank, 1983.
6. Александрова Л. Полцарства за еду. Россияне тратят на продукты питания почти треть доходов // www.mk.ru 19–26 декабря 2018 г.
7. Мартинчик А.Н., Батурин А.К., Кешабянц Э.Э., Фатьянова Л.Н., Семенова Я.А., Базарова Л.Б., Устинова Ю.В. Анализ фактического питания детей и подростков России в возрасте от 3 до 19 лет // Гигиена питания.- 2017.- Т.86. № 4. — С. 50–60.
8. Мартинчик А.Н., Кешабянц Э.Э., Кудрявцева К.В. Нарушения структуры питания детей России в возрасте от3 до 19 лет // Педиатр.- 2017.- Т. 8 Спецвыпуск.- С. 212–213.
9. Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Никитюк Д.Б., Тутельян В.А. Витаминная обеспеченность взрослого населения Российской Федерации: 1987–2017 гг. // Вопросы питания.- 2018.- Т.87. — № 4. — С. 62–68.
10. Лопатин С.А., Чернова С.В. Факторы риска ухудшения здоровья студентов, связанные с организацией питания // Вестник индустрии гостеприимства.- 2016.- Выпуск 1. — С.72 — 79.
11. Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Рисник Д.В., Никитюк Д.Б., Тутельян В.А. Обеспеченность населения России микронутриентами и возможности ее коррекции. Состояние проблемы // Вопросы питания. — 2017. — Т. 86. — № 4. — С. 113–124.
12. Коденцова В.М., Вржесинская О.А. Анализ отечественного и международного опыта использования обогащенных витаминами пищевых продуктов // Вопросы питания. — 2016..- Т. 85. — №2. — С. 31- 48.

Article in russian

Back to the issue content

Copyright © Problems of Modern Economics 2002 - 2024