Logo PROBLEMS
OF MODERN
ECONOMICS
Start Page
News
Information About the Journal
About the Editor-in-chief
Advertising
Contacts
EURASIAN INTERNATIONAL SCIENTIFIC-ANALYTICAL EDITION Russian
Thematic profile of the Journal
The latest
Issue
Announcement
Issues List
Find
Editorial Council
Editorial Board
Magazine Representatives
Article Submission Guidelines
PROBLEMS OF MODERN ECONOMICS, N 4 (84), 2022
ISSUES OF ECONOMIC THEORY. MACROECONOMICS
Cherenkov V. I.
Chair of Marketing, Higher School of Management, St. Petersburg State University, Senior research fellow, Experimental Laboratory “Neuro-technologies in Management,” Financial University under the Government of the Russian Federation (Moscow); PhD (Economics), Professor
Karpova S. V.
Deputy Chair of Experimental Laboratory of Neurotechnology in Management, Chair of Logistics and Marketing, Financial University under the Government of the Russian Federation (Moscow), PhD (Economics), Professor
Tanichev A. V.
Assistant Professor, Chair of Economics, Organization, and Enterprise Management, D.F. Ustinov Baltic State Technological University (“Voenmeh”) (St. Petersburg), PhD (Economics)

Factors and meta-factors in consumption rationing and the implementation of the sustainable development concept (Russia, St. Petersburg, Moscow)
The article is dedicated to a broader understanding of the population’s consumption rationing and perspective of this concept’s application, which was traditionally association with geopolitical and natural cataclysms such as war and hunger. In case consumers adopt the culture of responsible consumption, this forced reactive rationing should be substituted for pro-active, both in the sense of its exogenous and endogenous nature, i.e., as both directive and indicative. The authors offer a classification of the consumption rationing factors and a systematization of its resources. The article introduces the notion of meta-factor of consumption rationing and outlines directions for future research in this sphere.
Key words: meta-factor of consumption rationing, responsible consumption, consumer sovereignty, consumption resources, factor of consumption rationing
Pages: 51 - 57



Статья подготовлена по результатам исследований, выполненных за счет бюджетных средств по государственному заданию Фин­университета в 2022 году.

Статья поступила в редакцию 17.09.2022.

Список использованных источников:
1. Базелюк Н.Н. Социально-философские аспекты здоровья и здорового образа жизни // Вестник Волгоградского государственного университета. Серия 7, Философия. — 2008. — №2(8). — С.99–105. URL: https://pub.asobr.org/wp-content/mag/trudy/08_2008/09.pdf
2. Вахитов Р.Р. Правильно ли мы понимаем «1984»? // Мир России. — 2021. — №30(1). — С.151–162. DOI: 10.17323/1811–038X-2021–30–1–151–162
3. В Европе энергетический кошмар может стать реальностью // Forbes, 9 сентября 2022. ИА REGNUM URL: https://regnum.ru/news/economy/3692511.html
4. Гнатюк В.И. Философские основания техноценологического подхода. Монография. — Калининград: Изд-во КИЦ «Техноценоз», 2014. URL: http://gnatukvi.ru/mono_pdf/text.pdf
5. Жебит В.А. Матрица: смыслы иерархизма социальной стратификации // Экономические и социально-гуманитарные исследования. — 2018. — № 2(18). — С.99–107 DOI: 10.24151/2409–1073–2018–2–99–107
6. Замбржицкий О.Н. Лечебное (диетическое) питание — Минск: БГМУ, 2016. URL: https://www.bsmu.by/downloads/kafedri/k_obchgig/2020–2/uch-mater-intern-8.pdf
7. Иваницкая Л.В., Соколов М.С., Глазко В.И. Безальтернативность и факторы социально-экологической коэволюции биосферы в ноосферу (в развитие биосферных идей В.И. Вернадского) // Biogeosystem Technique. — 2015. — №3(1). –С.29–49. URL: DOI: 10.13187/bgt.2015.3.29
8. Капустина Е.В. Культурология образования в контексте системного кризиса общества // Гуманитарный вектор. — 2016. — №11(2). — С.61–64. URL: https://zabvektor.com/wp-content/uploads/190719090718-kapustina.pdf
9. Классификация товаров в соответствии с ТН ВЭД ЕАЭС (2022) Евразийская экономическая комиссия, 2022 URL: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/tam_sotr/dep_tamoj_zak/Pages/KlassPoTNVED_TS.aspx
10. Кожара В.Л. (2010) Феномен естественной классификации // Новые идеи в научной классификации. — Екатеринбург: Уральское отделение РАН. — 2010. — №5. — С. 161–189. URL: http://www.igg.uran.ru/sites/default/files/ezhegodnik/99991192_2013_160_344–352.pdf — С. 175.
11. Ламажапова Г.П. Физиология питания. М.: Мир науки, 2016. ISBN 978–5–9908912–4–1. URL: https://izd-mn.com/PDF/19MNNPU16.pdf
12. Маликова Н.Р. Социально-культурные практики «общества потребления» в эпоху глобализации // Журнал социологии и социальной антропологии. — 2011. — №5(58). — С.202–209. URL: https://www.hse.ru/data/2012/03/10/1266339743/2011_5_consumption.pdf
13. Маркс К. (1969) Пролетарские противники политико-экономов, исходившие из рикардовской теории. В: Капитал. т. III. Маркс К., Энгельс Ф. Соч. T. 26. Ч. 3. М. URL: http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/MARKS_Karl,_ENGEL’S_Fridrih/_Marks_K.,_Engel’s_F._Sochineniya._Izd.2_.html
14. Михалкин Н.В (2020) Значение, смысл и знаниевая классификация категорий как языка науки // Язык и текст. — 2020. — №7(4). — С. 107–121. https://doi.org/10.17759/langt.2020070409
15. Моисеев А.В. Нравственные и религиозные санкции // Государственно-правовые исследования: научно-образовательный ежегодник. — 2018. — №1. — С.182–186. URL: https://www.elibrary.ru/download/elibrary_42708129_24133584.pdf
16. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации Методические рекомендации. — М.: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, 2021. URL: http://web.ion.ru/files/
17. Oрлов А.И. (2017) Вперед к Аристотелю: освободить экономическую теорию от извращений // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. — 2017. — №127. — С.478–500. URL: https://www.elibrary.ru/download/elibrary_29063275_93719613.pdf
18. Ответственное потребление и производство: почему это важно (2022) URL: https://www.un.org/ru/development/devagenda/pdf/Russian_Why_it_matters_Goal_12_ResponsibleConsumptionProduction.pdf
19. Покровский М.П. О функциях классификации. ЕЖЕГОДНИК-2012 // Труды Института геологии и геохимии Уральского отделения РАН. — 2013. — №160. — С.344–352. URL: http://www.igg.uran.ru/?q=ru/node/2134
20. Положихина М.А. Эволюции общества потребления: от Жаклин Кеннеди до Греты Тунберг // Социальные новации и социальные науки. — 2020. — №2. — С.7–36 URL: https://www.elibrary.ru/download/elibrary_44572699_20707223.pdf
21. Полтавская М.Б., Серова К.И. (2014) Социокультурные факторы, определяющие потребительское поведение студенчества: социологический подход. (n.a.) URL: https://elib.bsu.by/bitstream/123456789/156559/1/398–401.pdf
22. Понукалина О.В. Труд и свободное время в дискурсе потребительских практик // Журнал социологии и социальной антропологии. — 2011. — №14(5). — С. 210–218. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/trud-i-svobodnoe-vremya-v-diskurse-potrebitelskih-praktik
23. Рациональное питание: Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. (2008) URL: https://docs.cntd.ru/document/1200076084
24. Стебляк В.В. Цивилизационный выбор современной России: монография. — Омск: Изд-во Омского гос. ун-та им. Ф.М. Достоевского, 2014. ISBN 978–5–7779–1674–7
25. Табах А., Подругина А. (2022) Санкциномика: развилки, коридоры и выходы // Эксперт РА. — 2022. — Октябрь. — С. 1–13 URL: https://www.raexpert.ru/docbank/221/ad9/aa3/b2aa037e6fe7bf53243ce03.pdf
26. Таничев А.В. Внедрение модели ответственного потребления — основа улучшения качества жизни // Проблемы современной экономики. — 2022. — № 4 (принято в печать)
27. Тель Л.З., Даленов Е.Д., Абдулдаева А.А., Коман И.Э. Нутрициология. — Москва: Издательство «Литтер-ра», 2019. URL: https://medknigaservis.ru/wp-content/uploads/2019/06/NF0014175.pdf
28. Темницкий А.Л. Исследовательские возможности категории «социокультурность» // Социология. — 2007. — №4(24). — С.81–101. URL: https://mgimo.ru/files/34009/34009.pdf
29. Уголев А.М. (1991) Теория адекватного питания и трофология URL: https://www.rulit.me/author/ugolev-aleksandr-mihajlovich/teoriya-adekvatnogo-pitaniya-i-trofologiya-pdf-download-326235.html
30. Уоллар, Г. (2019) Устойчивое развитие. Потребители и бренды в поисках ответов. Ipsos Flair Russia. URL: https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/publication/documents/2019–12/ipsos_flair_russia_2020_0.pdf
31. Феофраст Характеры. Серия «Литературные памятники» — Л., Изд-во «Наука», 1974.
32. Философия устойчивого развития и социальная экология. — Минск: БГУ, 2015. ISBN 978–985–566–241–0 URL: https://elib.bsu.by/bitstream/123456789/151205/1/Zelenkov_filosof.pdf
33. Фурцев Д.О. Нормирование в авраамических религиях потребления алкогольных напитков // Религиоведение. — 2019. — №2. — С.98–103. DOI: 10.22250/2072–8662.2019.2.98–103
34. Человек в экономике и других социальных средах / РАН, Ин-т философии; Отв. ред. В.Г. Федотова. — М.: ИФРАН, 2008. — ISBN 978–5–9540–0120–4. URL: https://iphras.ru/uplfile/root/biblio/2008/Chelovek%20v%20ekonomike_1.pdf
35. Черенков В.И. Глобальная маркетинговая среда. Опыт концептуальной интеграции. — М., ИНФРА-М, 2016. ISBN 978–5–16–010429–4
36. Черенков В.И., Благов Е.Ю., Старов С.А., Таничев А.В. (2021) Брендинг устойчивости и собственные торговые марки: от междисциплинарного подхода к трансдисциплинарному // Вестник Санкт-Петербургского университета. Менеджмент. — 2021. — №20(4). — С.471–508. http://doi.org/10.21638/11701/spbu08.2021.401.
37. Черенков В.И., Карпова С.В., Таничев А.В. Брендинг и модификация поведения потребителей в условиях кардинальной трансформации экономики // Вестник Санкт-Петербургского университета. Менеджмент. — 2020. — №19(3). — С. 285–315. http://doi.org/10.21638/11701/spbu08.2020.301
38. Черенков В.И., Таничев А.В. Метатренд цивилизационной глобальной трансформации — инновации устойчивости // Сборник научных трудов Всероссийской научно-практической конференции «Технологическое развитие глобальной экономики», 28–29 октября 2021 — СПб.: Издательско-полиграфическая ассоциация высших учебных заведений, 2021. — С. 105–115.
39. Черенков В.И., Таничев А.В. Улучшение качества жизни как результат становления культуры ответственного потребления // Проблемы современной экономики. — 2022. — №3(83).
40. Экономика и экономическая политика в условиях пандемии. — М.: Издательство Института Гайдара, 2021. URL: https://www.iep.ru/files/text/Gaidar_IEP_monographs/Ec_virus-text.pdf
41. Andersson D.E. (2008) The Double-edged Nature of the Hayekian Knowledge Problem: Systemic Tendencies in Markets and Science. Studies in Emergent Order, 1:51–72 URL: https://cosmosandtaxis.files.wordpress.com/2014/05/sieo_1_2008_andersson.pdf
42. Body Image and Weight Loss (2022) Orbera — managed weight loss system URL: https://www.orbera.com/article
43. Connolly, J., Prothero, F. (2008) Green Consumption: Life-politics, risk and contradictions. Journal of Consumer Culture, 117–148 DOI: 10.1177/1469540507086422
44. Devinney, T.M., Auger, P., Eckhardt, G., Birtchnell, T. (2006) The Other CSR: Consumer Social Responsibility. Stanford Social Innovation Review, Leeds University Business School Working Paper No. 15–04, URL: http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.901863
45. Dworczak, P., Kominers, S.D, Akbarpour, M. (2021) Redistribution through Markets. Econometrica, 89(4):1665–1698 https://doi.org/10.3982/ECTA16671
46. Fitzgerald, J., Kenny, S., Cermeño, A.L. (2022) Household behavior under rationing. National Institute Economic Review, 1–21 doi:10.1017/nie.2022.19
47. Grobler, W.C.J. (2015) Food Insecure Household Coping Strategies: The Case of a Low-Income Neighborhood in South Africa. Book of Proceedings 4 International Conference on Humanities and Social Sciences ICHSS 2014 — May 31 and June 01, 2014, Budva — Montenegro 1:98–106 URL: https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.666.8794&rep=rep1&type=pdf
48. Hossain, Sh., Rahaman, M. (2021) The Post COVID-19 Global Economy: An Econometric Analysis. IOSR Journal of Economics and Finance, 12(1, iy):22–43 DOI: 10.9790/5933–1201062243
49. Jackson, W.A. (1991) Generalized rationing theory. Scottish Journal of Political Economy, 38(4):335–342 https://doi.org/10.1111/j.1467–9485.1991.tb00322.x
50. James, D., Drennan, J. (2005) Exploring Addictive Consumption of Mobile Phone Technology. ANZMAC 2005: Broadening the Boundaries: Conference Proceedings. University of Western Australia Business School, Australia, pp. 87–96. URL: https://www.researchgate.net/publication/27482385_Exploring_Addictive_Consumption_of_Mobile_Phone_Technology
51. Jung, C., Murphy, L. (2020) Transforming the economy after COVID-19: A clean, fair and resilient recovery. Institute for Public Policy Research URL: https://www.ippr.org/files/2020–07/transforming-the-economy-after-covid19-july2020.pdf
52. Jurman, J., Boričević Maršanić, V., Paradžik, L., Karapetric Bolfan, L., Javornik, S. (2017) Internet and Video Games Addiction. Socijalna Psihijatrija, 45(1):36–42 DOI: 10.24869/spsih.2017.36
53. Kazantsev, S.V. (2017) Anti-Russian Sanctions: Then and Now. Problems of Economic Transition, 59(1–3):84–99 https://doi.org/10.1080/10611991.2017.1319188
54. Multidimensional measurement of the quality of life (2011) Report of the Task Force. Sponsorship Group on Measuring Progress, Well-being and Sustainable Development. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/8131721/8131772/TF3-Final-report-Quality-of-Life.pdf
55. Norcus, Z. (2003) Consumer Sovereignty: Theory and Praxis. Problemos, 64:9–24 URL: https://www.researchgate.net/publication/282819824_Consumer_sovereignty_Theory_and_praxis
56. Parish, R. (2010) Economic Analysis of Non-Price Rationing with Particular Reference to Petrol. Australian Government Publishing Service, URL: https://www.bitre.gov.au/sites/default/files/op_044.pdf
57. Quiroz Fragoso, J., Pérez Maya, C. J., García Fernández, R. (2019) The conceptual anguish of the term sociocultural factors. Revista Conrado, 15(67):45–53. URL: http://conrado.ucf.edu.cu/index.php/conrado
58. Rationing of food and clothing during the Second World War (2022) The Australian War Memorial, URL: https://www.awm.gov.au/articles/encyclopedia/homefront/rationing
59. Rothschild, K.W. (1945) Rationing and the Consumer. Oxford Economic Papers, 7 (Mar):67–82 URL: https://www.jstor.org/stable/2663488
60. Russell, M. (2022) Western sanctions and Russia. What are they? Do they work? In-Depth Analysis. European Parliamentary Research Service URL: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2022/698930/EPRS_IDA(2022)698930_EN.pdf
61. Stiglitz, J.E., Sen, A., Fitoussi, J-P. (2009) Report by the Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/8131721/8131772/Stiglitz-Sen-Fitoussi-Commission-report.pdf
62. Theien, I. (2009) Food rationing during World War two: a special case of sustainable consumption? Anthropology of Food, September, https://doi.org/10.4000/aof.6383
63. Varkevisser, M., Stéphanie A. van der Geest, S.A., Schut, F.T. (2010) Assessing Hospital Competition When Prices Don’t Matter to Patients: The Use of Time-Elasticities. International Journal of Health Care Finance and Economics, 10(1):43–60. DOI 10.1007/s10754–009–9070–6
64. Webster (1975).
65. What is ‘Rationing’ (2022) Economy. The Economic Times. URL: https://economictimes.indiatimes.com/definition/rationing

Article in russian

Back to the issue content

Copyright © Problems of Modern Economics 2002 - 2023