Logo PROBLEMS
OF MODERN
ECONOMICS
Start Page
News
Information About the Journal
About the Editor-in-chief
Advertising
Contacts
EURASIAN INTERNATIONAL SCIENTIFIC-ANALYTICAL EDITION Russian
Thematic profile of the Journal
The latest
Issue
Announcement
Issues List
Find
Editorial Council
Editorial Board
Magazine Representatives
Article Submission Guidelines
PROBLEMS OF MODERN ECONOMICS, N 1 (89), 2024
ECONOMICS AND MANAGEMENT IN THE SPHERE OF SERVICES
Stepanova S. A.
Chair of Hotel and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics, PhD (Economics), Professor
Arkhipova O. V.
Chair and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics, PhD (Philosophy), Professor
Nikolaev A. V.
Assistant Professor, Chair of Hotel and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics, PhD (History)
Shabalin V. V.
Senior lecturer, Chair of Hotel and Restaurant Business, St. Petersburg State University of Economics

Reconstruction of gastronomic traditions as a tool to increase the tourist attractiveness of the territory (Russia, St. Petersburg)
Development and promotion of the gastronomic traditions of the regions, an integral part of which is the identification of authentic products and historical recipes of dishes, as well as the development of a souvenir component, is an important tool for creating a favorable image and increasing the competitiveness of the territory. The article examines the peculiarities of studying the gastronomic culture of the region (with regard to the districts in the Leningrad region), highlighted in the process of implementing the research project “Gastronomic heritage of the regions of the Leningrad region” within the framework of the project “Cultural Gastronomy.” Theoretical and practical development of the gastronomic heritage as a historical and cultural phenomenon remains quite low, which should be seen as information and communication obstacles to the development of gastronomic tourism and the formatting of the culinary brand.
Key words: Leningrad region, gastronomic culture, historical food traditions, food culture, gastronomic traditions, tourism, gastronomic tourism, tourist attraction of the region
Pages: 184 - 188



Работа выполнена в рамках реализации научно-исследовательской работы «Гастрономическое наследие регионов Ленинградской области», договор № 101/10/2023 от 12 октября 2023 г. между СПбГЭУ и ГБУК ЛО «Музейное агентство» (работа второго этапа Гранта «Культурная гастрономия», договору от 17.05.2023 № ГМКМ 020/23, заключенный между ГБУК ЛО «Музейное агентство» и Фондом Потанина).

Список использованных источников:
1. Павловская А.В. Нужна ли нам наука о еде? // Еда и культура [сборник статей]. — М.: Центр по изучению взаимодействия культур, 2015. — 362 с.
2. Егоров Д.А., Зайцева Н.А. Развитие индустрии общественного питания и гостеприимства в Ленинградской области // Туризм и трансграничное сотрудничество: гастрономический туризм и его роль в диверсификации экономической деятельности региона. — Калининград, 2017. — С. 26–30.
3. Фролова А.В. Русская северная кухня: традиции и современные тенденции: Еда и культура: по материалам 1 международного научно-практического симпозиума «Традиционная культура в современном мире. История еды и традиции питания народов мира». М., 2015. — С. 167–172.
4. Артемьева С.В. Маркетинговые технологии продвижения гастрономического туризма на туристическом рынке Санкт-Петербурга // Экономика и управление: анализ тенденций и перспектив развития. — 2016. — № 29. — c. 20–25.
5. Карманова А.Е. Гастрономический туризм как фактор роста конкурентоспособности Санкт-Петербурга // Актуальные проблемы в современной науке и пути их решения: Сборник статей по материалам Международной научно-практической конференции. — Москва, 2017. — С. 60–64.
6. Веселов Ю.В., Чернов Г.И. Еда и мы: гастрономический портрет Петербурга (эссе). // Журнал социологии и социальной антропологии, 21(1): 182–209. [Электронный ресурс] — Режим доступа: https://doi.org/10.31119/jssa.2018.21.1.8. Дата обращения: 09.10.2023.
7. Рыбаков Б.А. Язычество древней Руси. — М.: Наука, 1981. — 782 с.: ил.
8. Бродель Ф. Структура повседневности: возможное и невозможное. Том 1. Материальная цивилизация, экономика и капитализм. — М.: Прогресс, 1986. — 622 с.
9. Петербургские трактиры и рестораны / Сост. А.М. Конечный — СПб.: Азбука-классика, 2006. — 288 с. (В книге собраны очерки и воспоминания, дающие представление об истории петербургских трактиров и ресторанов со времен Петра Первого до крушения Российской империи. Их авторы — литераторы 19–20 века: Ф.В. Булгарин, Н.Н. Животов, А.А. Плещеев, А.М. Скабичевский и другие).
10. Степанова С.А., Архипова О.В., Николаев А.В. Региональная специфика и гастрономическая культура Ленинградской области в рамках исторического нарратива // Актуальные проблемы развития индустрии гостеприимства: сборник научных статей XIX Международной научно-практической конференции — 2023. Санкт-Петербург / Под ред. О.Н. Кострюковой, О.В. Архиповой, С.А. Степановой. О.А. Максимовской — СПб. : Изд-во СПбГЭУ, 2024. — 260 с.

Article in russian

Back to the issue content

Copyright © Problems of Modern Economics 2002 - 2025